Lezing op 20 oktober in Het Hart te Eefde over de tramlijn Zutphen - Deventer.

Donderdag 20 oktober zal Hans Geerlink uit Gorssel in Het Hart te Eefde een lezing verzorgen over de tramlijn Zutphen - Deventer. 
 
Begin november 2016 verschijnt bij de Historische Vereniging De Elf Marken het boek Stoomtram Zutphen-Deventer 1926-1945. De lezing van Hans Geerlink zal gaan over het onderzoek naar de geschiedenis van deze tramlijn. De resultaten van dit onderzoek zullen de revue passeren, waarbij ook een voorproefje van het boek gegeven zal worden en enkele unieke filmbeelden te zien zullen zijn. Ook wordt ingegaan op de nog zichtbare restanten van de oude tramlijn.
Met als directe aanleiding de restauratie en ingebruikname door De Elf Marken van het Gorsselse tramstation, enkele jaren geleden, hebben vier leden van de vereniging de afgelopen periode aan dit boek gewerkt. 
De tramlijn Zutphen-Deventer heeft een boeiende geschiedenis die aan de hand van de bevindingen van veel archiefonderzoek, verslagen uit oude kranten en tal van oude foto’s tot leven komt. Het tramtijdperk startte in Nederland rond 1880 en het leidde tot de aanleg van veel zogenaamde streektramlijnen. Die dienden niet alleen voor reizigersvervoer, maar ook voor goederenvervoer. In 1885 werd een eerste plan gemaakt voor een stoomtram tussen Zutphen en Deventer, via Eefde, Gorssel en Epse. Maar het zou tot 1926 duren voordat die tram er uiteindelijk kwam. De redenen van die lange aanloopperiode klinken heel modern: te weinig geld, gekrakeel tussen belanghebbenden, andere prioriteiten. 
Toen de tram in 1926 begon te rijden, liep eigenlijk het tramtijdperk al een beetje op zijn einde: autobus en vrachtauto hadden hun intrede gedaan en snoepten steeds meer klandizie af van de tram. Toch heeft de tram tussen Zutphen en Deventer met horten en stoten nog tot 1945 gereden. 
Bezoekers van de lezing kunnen ter plekke inschrijven op het boek, zodat ze begin november als eerste verzekerd zijn van een exemplaar.
 
Datum: 20 oktober 2016
Locatie: Het Hart, Jolinkweg 2, Eefde
Aanvang 20.00 uur.
Leden hebben gratis toegang en niet-leden betalen € 5,00.
 

 

 

Deze site is ontworpen door: Natuurlijk Webdesign