9 september : Boeren, Burgers en Buitenlui, drie tentoonstellingen, verbonden door een fietstocht.

Op zaterdag 9 september is in Gorssel in het kader van Open Monumentendag 2017 het Tramstation van 10.00 tot 17.00 uur open. Het Tramstation is één van de startpunten van een fietstocht langs drie locaties waar tentoonstellingen zijn ingericht die inhaken op het landelijk thema van Open Monumentendag. Het thema dit jaar is: “Boeren, Burgers en Buitenlui”. In het Tramstation is bovendien nog tot medio september de expositie met foto’s en schilderijen te zien van de zussen Willie Hekkelman-Berndsen en Dorie Kloppers-Berndsen.

Het thema is door de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer met beide handen aangegrepen om aan de legendarische fietsenfabriek Burgers een expositie te wijden. Aan het Pothoofd in Deventer zullen tweewielers te bewonderen zijn maar ook reclamemateriaal en veel foto's, die een beeld geven van de eens zo bloeiende Eerste Nederlandsche Rijwielfabriek, destijds gevestigd aan de Rozengaarderweg. Voor de tentoonstelling is dankbaar gebruik gemaakt van de collectie van Museum De Waag in Deventer.
Omdat het rijwiel de actieradius van de burger vergroot, is een samenwerking tot stand gekomen met de "boeren" van de Wilpse Klei en met de "buitenlui" uit Gorssel. Stapt u op de fiets en volg de route naar Wilp waar in Museumcafé de Kribbe een groot aantal agrarische werktuigen te bewonderen is waaronder een tractor van Deventer fabrikaat! Met de veerpont komt u in Gorssel waar in het gerestaureerde Tramstation een foto-expositie met als onderwerp het buitenleven te zien is. Daar kan ook een replica van de ZEGO bus uit 1923 bekeken worden. Deze bus is door Wim Brock uit Zutphen met originele onderdelen nagebouwd. De fietstocht “Naar Buiten Lui !”, die de drie onderwerpen verbindt, is ook in omgekeerde volgorde te rijden. De routebeschrijving is gratis verkrijgbaar op de drie locaties, en bij de algemene informatiestand op De Brink.

 

Locaties:

De Kribbe: Weerdseweg 6a, 7384 CJ Wilp www.dekribbe.nl

SIED: Pothoofd 121, 7411 BK Deventer www.sied.nl

De Elf Marken: Van der Capellenlaan 4, 7213 AG Gorssel www.deelfmarken.nl

 

De exposities bij de SIED en De Kribbe zijn op zaterdag en op zondag van 10-17 uur geopend. Vanwege IJsseljazz is het tramstation in Gorssel op zondag alleen per fiets bereikbaar.

 

 

Deze site is ontworpen door: Natuurlijk Webdesign