Reactie Dorpsraad Eefde aangevulde M.E.R. 1ste fase Goederenspoor.

Datum: 
27 Januari, 2014

De Dorpsraad Eefde valt op dat in de aanvulling MER 1e fase PHS-GON wordt geschermd met cijfers, waarbij wordt geclaimd dat deze in alle opzichten binnen de wettelijk toegestane normen blijven. Met dit argument, waar behalve twijfel weinig tegenin te brengen valt, worden alle zorgen die leven onder omwonenden gepareerd. Daarmee worden die zorgen echter allesbehalve weggenomen. Uitvoering van de plannen zal hoe dan ook leiden tot meer overlast, meer geluid, meer trillingen, meer risico en meer natuur- en milieubelasting, zo niet op de ene plek dan wel op de andere, alle normen en mooie cijfers ten spijt.
De Dorpsraad Eefde vindt het bestaande spoor niet geschikt voor het voorgenomen intensieve goederenvervoer en daarin staat zij duidelijk niet alleen. Talloze omwonenden delen de zorgen over leefbaarheid, veiligheid, landschap en ecologie. Bovendien twijfelen vervoerders en het Havenbedrijf eraan of het bestaande spoor het groeiende goederenvervoer op termijn wel aan zal kunnen, waarmee het gepresenteerde plan weinig duurzaam lijkt.

De Dorpsraad Eefde pleit er dan ook voor het initiatief te ondersteunen van de provincies Gelderland en Overijssel en het Havenbedrijf, waarin de mogelijkheden voor een noordelijke aftakking van de Betuwelijn nader worden onderzocht. Want als dit niet alleen de veiligste en meest mensvriendelijke optie blijkt, maar ook de meest duurzame, lijkt het de extra investering zeker waard.
Ook ondersteunt de Dorpsraad onderzoeken naar andere alternatieven, waaronder met lage snelheid opererend goederenvervoer (max. 40 km/u.) en de hybride locomotieven zoals genoemd in de uitgave ‘De Ingenieur’ jl. dec. 2013.

Verdere inhoud van de zienswijze is te lezen in de toegevoegde bijlage.

 

BijlageGrootte
20140125_Reactie Dorpsraad aanvulling MER 1e fase.pdf113.53 KB

 

 

Deze site is ontworpen door: Natuurlijk Webdesign